Военното разузнаване на британското министерство на отбраната анализира съобщенията за удара по Макеевка, където според последните изявления на руското министерство на отбраната са били убити 89 военнослужещи, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Сградата, в която те са били базирани, е напълно разрушена и предвид размера на щетите има реална възможност в близост до жилищните помещения да са били съхранявани боеприпаси, които са избухнали при удара, причинявайки вторични експлозии, посочват авторите на доклада.

Сградата се намира само на 12,5 км от фронтовата линия в района на Авдеевка, един от районите, където се водят най-ожесточените боеве.

И преди е имало случаи на опасно съхранение на боеприпаси в руската армия много преди настоящата война, но този инцидент показва как липсата на професионализъм допринася за големия брой жертви от страна на руската армия, според британското разузнаване.

В Русия започнаха с взаимните обвинения след атаката в Макеевка

В Русия започнаха с взаимните обвинения след атаката в Макеевка

Украйна е освободила 40% от териториите, завзети от Русия, от февруари

Припомняме, че на 2 януари Министерството на отбраната призна за смъртта на 63 руски войници в Макеевка, като преди това обстрелът беше представен от окупационните власти в Донецка област с данни за около 15 ранени. Признанието на руското МО се случи повече от 10 часа след като украинските военни съобщиха за обстрела по училището, където са били настанени мобилизираните. По-късно и руски военни блогъри потвърдиха за инцидента, включително и някои от тях съобщиха за стотици загинали.

Според първия заместник-началник на главното военно-политическото упрравление на Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Сергей Севрюков причините украинските въоръжени сили да успеят да проследят координатите на военнослужещите е масовото активиране и използване на мобилни телефони от тях в разрез със забрана за това. Заместник-началникът на главното военно-политическо управление уверява, че отговорните длъжностни лица ще бъдат изправени пред съда след разследване.

Севрюков уверява и че семействата на загиналите и ранените ще получат цялата необходима помощ, а военното командване е предприело мерки за предотвратяване на подобни трагични инциденти в бъдеще.

ISW: Всяка къща е крепост. Готвачът на Путин призна, че руските войски не могат да превземат Бахмут

ISW: Всяка къща е крепост. Готвачът на Путин призна, че руските войски не могат да превземат Бахмут

Кремъл е изправен пред нови критики