Щетите, които терористите от "Ислямска държава" са нанесели на световното културно наследство в Палмира, може би са по-малки, отколкото по-рано се е смятало. Това заяви ръководителят на отдела за антиките и музеите в Сирия Маамун Абдулкарим, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че видео от Палмира, след като е освободена от сирийската армия, показва по-малки щети, отколкото археолозите са се опасявали, когато се появили снимки от началото на годината. На базата на снимките се предполагало, че "Ислямска държава" е разбила повече паметници.

Припомняме, че Палмира бе освободена вчера от сирийската армия и съюзнически милиции, подпомагани от руски военни самолети. Те успяха да прогонят терористичната групировка от античния град, два месеца, след като тя го превзе при изненадващ напредък.

Русия се хвали, че е в основата на освобождаването на Палмира

Русия се хвали, че е в основата на освобождаването на Палмира

Техен военен обаче е ранен тежко в боевете

Страховете от ново нападение над културното наследство на Палмира се увеличиха, след като през януари се появиха снимки как групировката разрушава части от Тетрапилона - един от най-емблематичните паметници в града, както и фасадата на Римския театър от втори век.

По време на първата им окупация, която приключи през март миналата година, те бяха разрушили други забележителности, включително 1800-годишна монументална арка.

Маамун Абдулкарим заяви, че първоначалните снимки и видео материали показват, че почти няма нови увреждания, освен досега известните.

"Наистина нашите сърца бяха изпълнение със страх от пълното разрушение на театъра. Смятахме, че ситуацията ще бъде много по-лоша, че няма да има ликвидиране, че те ("Ислямска държава") ще продължат престъпленията си от първата окупация", допълни Абдулкарим.

Освободиха Палмира от „Ислямска държава”

Освободиха Палмира от „Ислямска държава”

Сирийската армия, подкрепяна от руски ВВС

Той посочи, че скоро ще посети района за по-добра оценка. "Най-малкото има някакво чувство на успокоение, след като получихме първоначалните снимки. Общата ситуация е успокоителна", коментира той.

Експертът посочи, че някои от щетите могат да бъдат поправени. С изключение на предишното разрушение, състоянието на театъра изглежда добре. Дори разрушената част може да бъде възстановена. Тя вече е възстановявана и пак ще бъде, подчерта Маамун Абдулкарим.

Сирийската армия прочиства Палмира от експлозиви

Сирийската армия прочиства Палмира от експлозиви

След освобождаването на античния град

Палмира е стояла на кръстопътя на античния свят.

"Бяхме получили ужасяваща информация, че може да е имало престъпление от отмъщение срещу цялата цитадела. Има някакви щети, но като цяло цитаделата също е добре", допълни той.