Шведски министър от турски произход подаде оставка, след като сравни Израел с Нацистка Германия и беше сниман с турски ултранационалисти. Това заяви премиерът на Швеция Стефан Льовен, цитиран от „Франс прес”.

„Мехмет Каплан подаде оставка и аз я приех”, каза Льовен пред журналисти. Въпреки това премиерът похвали вече бившия министър на жилищното благоустройство за „хуманните и демократични ценности”.

Каплан, който е член на Зелената партия, която участва в коалицията, заяви пред репортери, че се противопоставя на „всички форми на екстремизъм” и подчерта своята отдаденост в защита на „човешките права, демокрацията и диалога”.

През уикенда медия публикува старо видео, в което 44-годишният критикува израелската политика към палестинците.

По време на дебат през март 2009 година Каплан заяви, че има прилики между преследването на евреи от Нацистка Германия през 30-те години на XX век и всекидневието на палестинците.

Израелският посланик в Швеция определи изказванията като „дълбоко антисемитски”.

Миналата седмица медия публикува снимки с Каплан, който е участвал на вечеря в Швеция с турски ултранационалисти през юли 2015 година. На вечерята е присъствал Илхан Сентюрк, шведският ръководител на организацията „Сиви вълци”, известна с политическото насилие през 70-те и 80-те години на миналия век.