Шведски съд е присъдил по 30 хил. крони (3 700 долара) обезщетение на всеки от общо 11 цигани, които са завели дело срещу правителството за дискриминация, посочвайки, че са били регистрирани от полицията заради тяхната етническа принадлежност, съобщава „Асошиейтед прес”.

Казусът води началото си от разкрития през 2013 г. на шведския вестник Dagens Nyheter, че полицията в южната част на Швеция събирала информация за хиляди хора от цигански произход, въпреки че много от тях не са били заподозрени за никакви престъпления.

Полицията отрече регистрацията да се основава на етническата принадлежност, но призна, че неправомерно са включили далечни роднини на хора, заподозрени в престъпления.

В своето решение днес съдът в Стокхолм постановява, че полицията е добавила 11 жалбоподатели, които не са били заподозрени в престъпления, към регистъра единствено заради тяхната етническа принадлежност. Съдията е заявила, че това било „особено обидно”, имайки предвид историята на преследванията срещу циганите.