Швеция е изправена пред избори или служебно правителство, ако гласуването на недоверие срещу премиера Стефан Льовен мине следващата седмица, както се очаква, предаде "Ройтерс". Днес опозицията внесе мотивите за вота в парламента. 

Самият Льовен заяви в четвъртък, че не е решил дали да подаде оставка или да свика извънредна анкета, ако загуби. Крайнодесните шведски демократи поискаха гласуването, насрочено за понеделник, след като Лявата партия, оттегли подкрепата си за кабинета заради плана му за премахване на контрола върху наемите на новопостроените апартаменти. "Ако имаме шанс да заменим това вредно правителство, ще го вземем", каза Хенрик Винге, лидер на парламентарната група на шведските демократи на пресконференция.

Други опозиционни партии заявиха, че ще гласуват за отстраняването на Льовен, чиято коалиция на малцинството разчита на подкрепата на бившата комунистическа лява партия и две малки дясноцентристки партии, насочени към либералната реформа. "Това е опасен път, който лявата партия и десните консервативни партии сега избират", каза Льовен пред репортери. Те нямат общ план за бъдещето."

Швеция оглави ЕС по процент на заразени с коронавируса

Швеция оглави ЕС по процент на заразени с коронавируса

577 заразени на 100 000 жители

Проучванията на общественото мнение сочат, че изборите може да не донесат много промени, като нито лявоцентристкият, нито дясноцентристкият блок са готови да спечелят мнозинство, ако изборите се проведат днес. Допълнително усложняващо електоралната математика, някои по-малки партии също рискуват да не достигнат прага от 4% за местата в парламента. Льовен си осигури втори мандат като премиер през 2018 г. след месеци на преговори след избори, на които антиимиграционните шведски демократи постигнаха големи печалби и отбелязаха прекрояване на политическата карта.

За гласуване на недоверие ще е необходимо обикновено мнозинство в 349-местния парламент, за да се приеме.

В същото време, страната се бори с последиците от коронавируса.  Припомняме, че проучване на общественото мнение в началото на юни показа, че доверието в правителството се срива. Делът на хората, които са доволни от мерките на властта в хода на епидемията, е спаднал с почти 20 процента. В Швеция магазините, ресторантите и училищата останаха отворени. Отделно от това в страната нямаше и продължава да няма възможност за масово тестване на хората.