Още протести с изгаряне на Корана бяха проведени в Швеция и Дания в понеделник, докато правителствата на двете скандинавски страни заявиха, че проучват начини за законово ограничаване на подобни действия в опит да деескалират нарастващото напрежение с няколко мюсюлмански страни, предава Ройтерс.

Дания и Швеция станаха свидетели на няколко протеста през последните седмици, при които копия на Корана бяха изгорени или повредени по друг начин, което предизвика възмущение в мюсюлманските страни, които настояха скандинавските правителства да спрат изгарянията.

Датското правителство заяви в неделя, че ще се стреми да намери "правен инструмент", който би могъл да позволи на властите да се намесят в подобни протести, ако се прецени, че водят до "значителни негативни последици за Дания, не на последно място по отношение на сигурността".

"Фактът, че ние сигнализираме както в Дания, така и в чужбина, че работим върху това, се надяваме да помогне за намаляване на ескалацията на проблемите, пред които сме изправени", каза датският външен минстър Ларс Расмусен пред журналисти.

"Не защото се чувстваме притиснати да го направим, а според нашия политически анализ е в най-добрия интерес на всички нас", каза Расмусен и добави: "Не трябва просто да седим и да чакаме това да избухне. "

Въпреки това в понеделник в двете страни отново имаше изгаряния на Корана. В Стокхолм иракски бежанец, който стои зад няколко протеста през последните седмици, изглежда изгори копие от Корана пред шведския парламент. В Дания антимюсюлмански протестиращи изгориха Корана пред посолството на Саудитска Арабия в Копенхаген, като още няколко бяха планирани по-късно през деня.

Скандинавските страни осъдиха изгарянето на Корана, но не могат да го предотвратят съгласно конституционните закони, защитаващи свободата на словото.

Сега обаче и двете правителства заявиха, че обмислят правни промени, които биха позволили на властите да предотвратят по-нататъшни изгаряния в специални ситуации.

Шведското правителство заяви този месец, че проучва подобно решение, но десните партии и в двете страни осъдиха инициативите, като някои казаха, че свободата на словото не може да бъде компрометирана.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом каза в понеделник, че е изпратил писма до всичките 57 страни в Организацията за ислямско сътрудничество (OIC), за да обясни правото на Швеция на събрания и осъди ислямофобските действия.

Министрите на външните работи на ОИК ще се съберат на извънредна сесия в понеделник, за да обсъдят последните събития.

Ирак осъди изгарянето на Корана в Дания

Ирак осъди изгарянето на Корана в Дания

Остро реагираха и други мюсюлмански страни