По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Украйна и Швеция се договориха да засилят военното си сътрудничество. В рамките на това беше подписано споразумение за обмен на класифицирана информация.

Подписаха го украинският външен министър Дмитрий Кулеба и шведският министър на отбраната Пол Джонсън. Присъстват и автографите на министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников и на шведската администрация за отбранителни имоти. За това пише Euractiv.

Съобщава се, че обменът на класифицирана информация ще позволи на Украйна в бъдеще да тества шведските изтребители JAS 39 Gripen. Най-вероятно става въпрос за достъп на пилотите до техниката в началните етапи на обучението.

Също така, както пише изданието, има новини по отношение на обществените поръчки в областта на отбраната. Украйна ще може да купува отбранително оборудване чрез шведски договори и шведската отбранителна промишленост. Това означава, че поръчките ще достигат до получателя много по-бързо.

Швеция може също така да допълни старите си поръчки - Украйна ще има полза от това, тъй като Швеция ще може да сподели с нея излишъка, когато задоволи собствените си отбранителни нужди.

Шведското правителство взе решение за нов пакет от помощи за Украйна, който беше представен на среща с контактната група по въпросите на отбраната на Украйна в Брюксел на 15 юни. По-специално, украинските пилоти ще бъдат обучени на изтребители JAS 39 Gripen.

Швеция в НАТО: Какво означава това

Швеция в НАТО: Какво означава това

Шведската армия е създадена с една цел - да спира Русия и сега ще пресече достъпа й до арктическия и балтийски регион

Една украинска бригада беше обучена в Швеция на съвременни танкове и артилерия, преди да се завърне в Украйна в началото на май, за да участва в очакваната контраофанзива.