Шведското правителство взе решение за нов пакет от помощи за Украйна, който беше представен на среща с Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна в Брюксел на 15 юни. По-специално, украинските пилоти ще бъдат обучени на изтребители JAS 39 Грипен.

На правителствения уебсайт се казва, че Украйна ще получи помощ в размер на 140 млн. шведски крони чрез базирания във Великобритания Международен фонд за Украйна, чиито средства се използват за закупуване на отбранително оборудване за Украйна.

Наред с други неща, фондът планира да закупи дронове с голям обсег на действие, които да дари на Украйна.

Правителството също така обяви отпускането на 90 млн. шведски крони за фонда за подпомагане на Украйна от страна на НАТО. Целта на фонда е да закупи отбранително оборудване, гориво, медицинско оборудване, военно оборудване за обучение и да подкрепи укрепването и модернизацията на украинските институции за отбрана и сигурност.

Освен това на въоръжените сили на страната е възложено да обучат украинските пилоти и свързания с тях авиационен персонал на изтребителите Грипен JAS 39.

Това бе поискано от украинските въоръжени сили, тъй като една от най-спешните мерки е укрепването на украинската система за противовъздушна отбрана с модерна бойна авиационна система.

Шведското правителство реши, че украинските въоръжени сили ще изпълнят решението за доставка на системи военно оборудване за Украйна. Като част от решението за доставка шведските въоръжени сили могат да разполагат с до 60 души персонал на място в Полша, Румъния и Словакия.

Украйна иска да обучи няколко десетки пилоти на F-16

Украйна иска да обучи няколко десетки пилоти на F-16

За обучението ще бъдат избрани летци с боен опит

Въоръжените сили също така възнамеряват да разработят дългосрочно решение за доставка на квалифицирани материални системи като Robotsystem 70, Stridsfordon 90, Stridsvagn 122 и Archer. Системата за доставки се създава в резултат на сътрудничеството между въоръжените сили, Агенцията за управление на материалите в отбраната и настоящата шведска промишленост.

Мисията ще продължи до 31 декември 2025 г.

От месеци Украйна работи за създаването на "авиационна коалиция", която да помогне за обучението и прехвърлянето на модерни изтребители за защита на украинските градове от руски атаки.

"Авиационната" коалиция включва Великобритания, САЩ, Полша, Белгия, Дания, Норвегия и Нидерландия. Някои държави заявиха, че са готови да предоставят изтребители F-16. В същото време експертите допускат, че Украйна може да получи изтребители Юрофайтър от няколко държави и изтребители JAS 39 Грипен от Швеция.

До седмици Нидерландия започва обучението на украински пилоти за F-16

До седмици Нидерландия започва обучението на украински пилоти за F-16

Подкрепа срещу руската агресия

По-късно министърът на отбраната Олексий Резников съобщи важна новина за "коалицията на изтребителите". По-специално, Украйна е получила сигнал от Швеция за възможността за тестване на бойни изтребители "Грипен".