Украйна възнамерява да изпрати "няколко дeсетки" бойни пилоти на обучение за пилотиране на американски изтребители F-16. Това обяви говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва в момент, когато западните съюзници подготвят необходимите програми за обучение.

"Прави се всичко необходимо, за да започне обучението възможно най-скоро", посочи Игнат и допълни, че за обучение ще бъдат избрани пилоти с боен опит.

Игнат поясни, че не става въпрос за обучение, а за преквалификация.

Полша: До 2-3 месеца Украйна ще има F-16

Полша: До 2-3 месеца Украйна ще има F-16

Пилотите на ВСУ вече усвояват този тип техника

Украйна, която вече започна дългоочакваната контраофанзива, многократно е заявявала, че се нуждае от нови западни самолети, за да се противопостави успешно на господството на Русия във въздуха.

Страните членки на НАТО Нидерландия и Дания ръководят усилията на международна коалиция за осигуряване на обучение на пилоти и помощен персонал, поддръжка на самолетите и в крайна сметка доставка на F-16 на Украйна.

Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви по-рано през седмицата, че обучението на украински летци за пилотиране на F-16 може да започне още това лято.

Тя обясни, че целта е програмата за обучение да заработи напълно до шест месеца. Възможно място за провеждане на програмата е Дания, където има летателни симулатори.

Все още не е взето окончателно решение по искането на Киев относно доставката на десетки F-16, поясни Олонгрен. Програмата за обучение, подкрепяна от САЩ, ще включва Белгия и Люксембург, а Франция и Великобритания са предложили съдействие.

Русия: Изпращането на F-16 на Украйна ще въвлече НАТО във войната

Русия: Изпращането на F-16 на Украйна ще въвлече НАТО във войната

Одобрението на САЩ за украинските удари срещу Крим показвали, че те не се интересуват от мир