Най-добрите украински пилоти ще бъдат първите, които ще бъдат обучени да летят на американски изтребители F-16. Има широк списък с изисквания към кандидатите, заяви Юрий Игнат, говорител на ВВС на Въоръжените сили на Украйна, в интервю за "Украинска правда".

"Пилотите вече са, както се казва, на нисък старт, подбрана е първата вълна - най-добрите налични пилоти, които имат боен опит, стотици летателни часове, които говорят английски, малко или много са млади, защото ни трябват перспективни пилоти, които вече да станат наставници и инструктори за тези, които ще отидат да се обучават по-късно. Списъкът се подновява, защото понякога пилотите умират, но трябва да разберем, че най-добрите от най-добрите ще отидат първи", каза той.

Игнат също така е уверен, че украинските пилоти ще изненадат приятно западните военни и ще успеят да овладеят F-16 доста бързо.

"Това е толкова оптимистичен сценарий, че могат да го направят за четири месеца. Някои от пилотите казват: "Ще летя след два, след три. Ами те наистина искат да го направят. И нашите партньори, които обучаваха специалистите ни за други системи - Patriot, IRIS-T, NASAMS, не бяха много оптимистично настроени по отношение на обучението.

Украинците ще дойдат там, те не знаят езика, те работят на онези стари комплекси С-300, а ние имаме такива системи. Украинците пристигнаха и както винаги се случва в Европа, те ни изненадаха, направиха всичко, за да го направят възможно най-бързо и преди крайния срок, върнаха се в Украйна и дори успяха да свалят "Кинжал" - каза той.

Говорителят на ВВС също така отбеляза за пореден път, че предимството на F-16 е автоматизацията на много процеси, което позволява на пилота да се концентрира върху изпълнението на бойните задачи.

"При нас копчето за управление на пилота е в средата, а вдясно вече има джойстик. В много отношения системата за управление в F-16 е автоматизирана, пилотът не трябва да се разсейва с никакви процеси, които трябва да се извършват в МиГ-29, където има 300 превключващи бутона, които трябва да се контролират постоянно.

Шолц: Програмата Ф-16 за Украйна е знак към Русия, засега не променя играта

Шолц: Програмата Ф-16 за Украйна е знак към Русия, засега не променя играта

Ясен сигнал към Русия, че не може да победи в дълга война

Просто трябва да се свикне с това, да се преквалифицира. Основното е да се научиш да използваш целия набор от оръжия, с които разполага F-16. Това ни е необходимо сега - оръжия за въздушни цели, за наземни цели и за надводни цели, имаме и море, което трябва да почистим малко", каза той.

След дълги обсъждания съюзниците решиха да предоставят на Украйна военни самолети, по-специално изтребители F-16. Премиерите на Нидерландия и Полша заявиха, че техните страни възнамеряват да обучават украински пилоти на изтребители F-16.

Смята се, че в допълнение към F-16 Украйна може да получи и изтребители Eurofighter от няколко държави, както и изтребители JAS 39 Gripen от Швеция.

Ускорен курс за украински пилоти на Ф-16

Ускорен курс за украински пилоти на Ф-16

Обучението им се намалява от 16 на 4 месеца

От ВВС заявиха, че за начало Украйна ще се нуждае от поне 12-16 изтребителя F-16. В същото време 3-4 групи F-16 биха били достатъчни, за да се получи предимство в една посока.