Двама украински пилоти, които преминаха обучение на специални тренажори, надминаха очакванията на Пентагона по време на двуседмичен престой в американска военновъздушна база. За да се научат да летят на F-16, ще им трябват четири месеца, а не 16 месеца, както се смяташе досега.

Според Yahoo News двама украински пилоти, които са летели на МиГ-29 и Су-27, са били тествани на самолетен тренажор в Аризона в американска военновъздушна база в продължение на две седмици.

Двамата украински пилоти, единият от които е имал квалификация на МиГ-29, а другият - на Су-27, са оценени като не получили официално обучение за F-16, освен кратък инструктаж.

След това те са тествани на самолетен тренажор, като са провели "девет тренировки на тренажор с обща продължителност 11,5 часа".

Без обучение и само след една демонстрация и двамата успяха успешно да приземят самолета след отказ на двигателя поради авария и да извършат симулирани атаки въз основа на параметрите, зададени по време на полета в симулатора.

Основният проблем при обучението, установен по време на оценката, е, че украинските пилоти не харесват сложната авионика на F-16, която показва информация на английски език.

Езиковите умения са посочени на друго място като "проблем", въпреки че оценителите заявяват, че в рамките на две седмици двамата украински пилоти са показали "значително подобрение в уменията си по английски език".

Въпреки тези недостатъци в доклада се заключава, че "като се има предвид настоящият набор от умения, демонстрирани от пилота на украинските ВВС ... четири месеца са реалистична форма на обучение".

Байдън каза "не" за даването на Ф-16 на Украйна

Байдън каза "не" за даването на Ф-16 на Украйна

Позиция на Белия дом

В статията се отбелязва, че това ще увеличи натиска върху основните чуждестранни съюзници на Украйна, като САЩ, някои от които твърдят, че западните самолети са твърде сложни и следователно обучението на пилотите ще отнеме твърде много време, за да повлияе на войната между Украйна и Русия.

САЩ забраниха на украинските пилоти да се обучават на изтребители F-16 в европейски държави, въпреки желанието на няколко държави да провеждат такова обучение.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че висшият политически служител на Пентагона Колин Кал, който се противопоставяше на прехвърлянето на изтребители F-16 на Украйна, ще напусне поста си през юли.

Дания: Украйна все още може да получи Ф-16

Дания: Украйна все още може да получи Ф-16

Наскоро Полша предаде на Киев няколко изтребителя МиГ-29

Германският министър на отбраната Борис Писториус коментира проблема с доставките на изтребители F-16 за Украйна и посочи, че самолетите не са налични в Германия или Великобритания.