Одобрението на Вашингтон за удари на Украйна срещу Крим със западни оръжия показва, че САЩ не се интересуват от мир. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Вашингтон напълно подчини членовете на Г-7 на волята си по отношение на конфликта в Украйна. Нещо повече, той сериозно затегна своя подход по два важни въпроса - изпращането на изтребители F-16 на режима в Киев, както и безусловно одобрение на удари по Крим с американски и други западни оръжия. Подобни стъпки още веднъж показват ясно, че САЩ никога не са били заинтересовани от мир", подчерта той.

Антонов предупреди, че Русия ще счита ударите по Крим "за атака срещу всяка друга област на Руската федерация" и призова САЩ да вземат предвид възможните ответни мерки от страна на Москва.

Лондон: Русия е все по-притеснена как да опази Крим от саботажи

Лондон: Русия е все по-притеснена как да опази Крим от саботажи

Полуостровът има съществена психологическа и логистична роля

Руският посланик допълни и че Украйна не разполага с инфраструктура за използване на самолети F-16, нито с необходимия брой пилоти и обслужващ персонал.

Според него всичко това поражда опасения относно бъдещото участие на НАТО в конфликта, "когато американски изтребители ще излетят от летищата на НАТО, пилотирани от чуждестранни "доброволци".

В кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима американският президент Джо Байдън заяви на украинския си колега Володимир Зеленски, че САЩ и техните съюзници ще започнат да обучават украински пилоти да използват изтребителя F-16.

Украйна е все по-близо до жадуваните F-16

Украйна е все по-близо до жадуваните F-16

Великобритания и Нидерландия ще обучават пилоти за самолетите

По-рано съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан отбеляза, че САЩ и съюзниците им ще обсъдят кои държави ще изпратят такива самолети в Украйна, като допълни, че F-16 не са в списъка с приоритетни доставки за подготовка на контранастъплението на Киев.

Украйна засили ударите си по руски цели, особено на Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г.

Вчера украинският вицепремиер Ирина Верешчук предупреди, че е по-добре "руските колонизатори да напуснат Крим доброволно, преди Украйна да го освободи".

Шолц: Програмата Ф-16 за Украйна е знак към Русия, засега не променя играта

Шолц: Програмата Ф-16 за Украйна е знак към Русия, засега не променя играта

Ясен сигнал към Русия, че не може да победи в дълга война