Правителството на Швеция нареди в четвъртък на 15 правителствени агенции да засилят работата си срещу тероризма. Решението е в отговор на влошената ситуация със сигурността след протести, включващи оскверняване на Корана, съобщава АФП.

"Последните разрушителни събития - по-специално различни демонстративни опожарявания - увеличиха рисковете за Швеция, написа премиерът Улф Кристершон в изявление, публикувано в Instagram. Според шведската служба за сигурност сме се превърнали от това, което се нарича легитимна цел за терористични атаки, в приоритетна цел", продължи той, като отбеляза, че ситуацията е "много сериозна".

В резултат на това на въоръжените сили на Швеция, няколко правоприлагащи агенции и шведската данъчна агенция и други бе наредено да работят по-интензивно под ръководството на службата за сигурност.

Говорейки на пресконференция, министърът на правосъдието Гунар Стромер каза, че работата ще се стреми да укрепи "способността на Швеция да предотвратява, възпира и възпрепятства тероризма и насилствения екстремизъм".

Съобщението идва ден след като правителството на Швеция заяви, че страната е станала мишена на кампании за дезинформация.

Припомняме, че избухна напрежение между Швеция и няколко близкоизточни нации, след като иракски бежанец организира два протеста, в които оскверни Корана.

В края на юни 37-годишният Салван Момика запали страници от мюсюлманския свещен текст пред главната джамия в Стокхолм.

Борел осъди серията от изгаряния на Корана в Дания и Швеция

Борел осъди серията от изгаряния на Корана в Дания и Швеция

Не всичко, което е законно е етично, каза той

Миналата седмица той организира подобен протест пред посолството на Ирак, като стъпка Корана, но си тръгна, преди да го изгори.

Предварителните новини за планирания протест в Стокхолм накараха стотици иракчани да се съберат пред посолството на Швеция в Багдад предната вечер - както направиха в отговор на изгарянето на Корана през юни - преди да се качат на стените и да подпалят сгради.

Правителството на Швеция осъди оскверняването, като същевременно подчерта конституционно защитените свободи на словото и събранията в страната.

Двете събития също последваха януарски протест, при който шведско-датският десен активист Расмус Палудан изгори Коран, за да осъди молбата за членство на Швеция в НАТО и преговорите с Турция, за да позволи на Швеция да се присъедини към алианса.

Изоставяйки векове на военно необвързаност, Швеция реши да кандидатства за членство в НАТО след началото на войната в Украйна, но нейното членство все още очаква ратификация от Унгария и Турция - които осъдиха опожаряванията.

Неотдавнашните събития повишиха дипломатическото напрежение в Близкия изток, като шведски пратеници бяха извикани за обяснения в Египет, Алжир, Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства.

Организацията за ислямско сътрудничество отменя статута на Швеция

Организацията за ислямско сътрудничество отменя статута на Швеция

След изгарянето на Корана в страната

Посланикът на Швеция беше изгонен от Ирак, докато Иран каза, че няма да допусне нов шведски посланик в страната.

В Дания също се стигна до подобни демонстрации. 

Във вторник Коранът беше изгорен по време на крайнодесни антиислямски демонстрации пред египетското и турското посолство в Копенхаген.

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в сряда осъди неотдавнашните изгаряния на Корана в Дания и Швеция.

Изгарянето на ислямската свещена книга "е обидно, неуважително и явна провокация", каза Борел в изявление. Многообразието и толерантността към религиозните общности са ключови ценности на ЕС и "проявите на расизъм, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност нямат място" тук, добави първият дипломат.