Швеция разпространява брошура до около 4,8 милиона домакинства, с обяснения какво да правят в случай на криза, включително и война, съобщава АП.

Агенцията за граждански извънредни ситуации твърди, че брошурата "Ако има криза или война" е от 20 страници и има за цел, страната да бъде "по-добре подготвена", когато обществените услуги не работят поради инциденти, тежки климатични условия, ИТ атаки или "в най-лошия сценарий - война".

Агенцията допълва, че брошурата ще бъде разпространена от 28 май до 3 юни и може да се изтегли на шведски, английски и на други езици.

Брошурата включва информация за това, какво трябва да съдържа една кутия за спешна помощ - консерви, макаронени изделия и суха храна - и приканва хората да имат пари в брой, ако машините не работят, както и телефонни номера за спешни случаи.

Брошурата информира шведите, че имат задължение да действат, ако тяхната страна е застрашена. "Ако Швеция бъде нападната от друга държава, никога няма да се предадем. Всяка информация за това, че съпротива трябва да бъде преустановена, е невярна."

Снимка 357996

Източник: If cisis or war comes - Швеция

"Дори ако Швеция е по-сигурна от повечето страни, съществуват заплахи", коментира пред журналисти шефът на агенцията Дан Елиасон.

Швеция не в воювала с никого повече от 200 години, последната й война е с Норвегия през 1814 г. Швеция е и официално неутрална по време на Втората световна война.