Министерството на външните работи на Швеция привика във вторник руския посланик за обяснение, съобщава АФП. 

Припомняме, че на 14 юни руски бомбардировач СУ-24 предполагаемо е нарушил въздушното пространство близо до стратегическия остров Готланд в Балтийско море.

Министерството каза, че е свикало срещата, за да "изрази позицията си срещу нарушаването на въздушното пространство на Швеция от Русия, което се случи около три месеца след присъединяването на скандинавската страна към НАТО.

Швеция уточни в събота, че руският самолет е нарушил нейното въздушно пространство източно от южния край на Готланд.

Шведското въздушно бойно командване е предупредило руския самолет, но това не е било взето предвид, съобщиха от шведските въоръжени сили.

Швеция вдигна изтребители заради руски военен самолет в небето си

Швеция вдигна изтребители заради руски военен самолет в небето си

Той е нарушил въздушното пространство край остров Готланд

Инцидентът се случи в момент, когато Швеция и няколко от новите ѝ съюзници в НАТО участват във военноморски учения в Балтийско море.

Шведската армия съобщи, че подобни нарушения на въздушното пространство от руски самолети са се случили за последно през 2022 г., когато два самолета Су-27 и два Су-24 отново са нахлули в небето край Готланд.

Русия все още не е отговорила на шведските обвинения.

Швеция подкрепя засилената роля на НАТО в предоставянето на помощ за Украйна

Швеция подкрепя засилената роля на НАТО в предоставянето на помощ за Украйна

Това каза Тобиас Билстрьом след среща на външните министри на Северните и Балтийските държави и други официални лица

Министерството на отбраната на Русия редовно подчертава, че полетите на руски военни самолети се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, допълва ТАСС.

Финландия, която се присъедини към НАТО миналата година, заяви на 10 юни, че подозира, че руски военен самолет е нарушил нейното въздушно пространство във Финския залив.