Командването на въоръжените сили на Швеция разконсервира уникална подземна военноморска база на остров Мускьо заради нарасналата военна заплаха от страна на Русия. За това е взето решение от щаба на шведските военноморски сили, съобщи агенция "Униан".

"Въоръжените сили са принудени да се адаптират към проблемите, свързани с влошаването на външната среда", поясни представителката на военноморския флот на Швеция Ребека Ландберг.

Базата на о. Мускьо беше консервирана през 2004 г. За да бъде въведена отново в експлоатация ще са необходими няколко години.

Предвижда се щабът на военноморските сили на страната да бъде дислоциран в базата през 2021-2022 г. Огромният подземен комплекс е построен за шведския военен флот през 50-те и 60-те година на миналия век за базиране на подводници и на няколко военни кораба в случай на ядрена война. При строителството на обекта са изкопани над 1.5 милиона кубически метра скали.

Швеция иска обяснение от руския посланик заради провокация на руски изтребител

Швеция иска обяснение от руския посланик заради провокация на руски изтребител

Доближил на 20 м шведски самолет…

Базата се състои от три огромни тунела, съединени с акваторията на Балтийско море. Първият е двоен, със 145-метров сух док с височина около 40 метра - той може да се използва за Базиране на неголеми надводни кораби. Конструкцията на дока допуска херметизиране и "изсушаване" за ремонт на плавателни съдове. Вторият е 150-метров сух док за обслужване на подводници. Третият док е 350-метров непресушаем тунел.

В бункера е разположен кораборемонтен завод.

Всички докове са изолирани със заслони, способни да устоят на ядрен удар.

Вътрешните помещения в базата са проектирани за 1000 души, включително екипажите на плавателните съдове в доковете и техническия персонал. Секции на комплекса са съединени помежду си със система от тунели с обща дължина над 20 километра.

Швеция праща на гражданите си брошура за случай на криза или война

Швеция праща на гражданите си брошура за случай на криза или война

Швеция не е воювала с никого повече от 200 години, последната й война е с Норвегия през 1814 г.