Шведското председателство на Европейския съюз състави списък на кандидатите за президентския пост на блока, подредени по шансовете им за успех.

Това съобщава europe.bg, като цитира дипломатически източници.

На първо място в списъка, който впрочем не е окончателен, застава премиерът на Белгия Херман ван Ромпуй.

На втора позиция в списъка е премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде, следван от премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Останалите две места в челната петица са заети от бившия президент на Латвия Вайра Вике- Фрейберга и шведския министър-председател Фредрик Рейнфелд.

Бившият британски премиер Тони Блеър, който до неотдавна бе сочен за фаворит, се намира на шеста позиция.

Напоследък в Брюксел се разпространи схващането, че първият президент на ЕС трябва да бъде личност, която може да постигне компромис и да обедини всички европейски лидери. Освен това желателно е той да бъде представител на някоя от по- малките страни членки.

Окончателният списък на кандидатите ще бъде обявен официално едва след края на провеждащите се консултации и след като бъде одобрен от всички страни членки.

Постът президент на ЕС ще бъде създаден по силата на Лисабонския договор, който влиза в сила от 1 декември. Очаква се президентът да бъде избран преди тази дата.

Гласуването ще се състои вечерта на 19 ноември, след работната вечеря на европейските лидери. Президентът ще бъде избран чрез квалифицирано мнозинство, което дава предимство на големите страни членки, тъй като те имат повече гласове.