Швеция заедно с други страни ще подкрепи Украйна в закупуването на безпилотни летателни апарати (БЛА) и обучението на оператори на дронове, каза шведският министър на отбраната Пол Йонсон, цитиран от руската служба на "Би Би Си".

Освен Швеция, международната коалиция за дронове включва Австралия, Канада, Дания, Естония, Германия, Литва, Нидерландия и Полша. Коалицията се ръководи от Великобритания, Латвия и Украйна. Тя започна да функционира през февруари като част от работата на Контактната група по отбраната на Украйна.

В края на май шведският премиер Улф Кристершон и украинският президент Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, според което Стокхолм ще предостави приблизително 6,5 милиарда евро военна помощ на Киев през 2024-2026 г.

Освен това Швеция се ангажира да прехвърли на Украйна разузнавателни самолети ASC 890, бойни машини на пехотата CV90 и 155-мм многоцелеви самоходни артилерийски установки Archer.

Украйна възнамерява да произведе хиляди дронове с голям обсег на действие, способни да нанасят дълбоки удари в Русия през 2024 г., и вече има до 10 компании, които работят по производството, каза министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Фьодоров в интервю за Ройтерс в понеделник.

Латвия доставя на Украйна над 2,5 хиляди дрона

Латвия доставя на Украйна над 2,5 хиляди дрона

Доставката ще се извършва на етапи през целия юли като част от "коалицията за дронове", която включва 14 европейски държави