Властите в Женева отказаха да бъде премахната снимка от изложба, която твърди, че тогавашният турски министър-председател е бил пряко замесен в убийството на дете по време на антиправителствени протести в Турция през 2013 г., предаде Swissinfo.ch. 

Припомняме, че турските власти настояха за премахването й. Според тези в Женева обаче свободата на словото не трябва да бъде накърнявана с такива действия и изложбата ще продължи до 1 май, както е по план. 

Външният министър на страната е изразил подкрепата си за това решение. 

Изложбата на Демир Сьонмез, швейцарски художник от кюрдски и арменски произход, понастоящем е показана в двора на Двореца на нациите в Женева, който е седалището на ООН в Европа. Целта на изложбата е да се изтъкнат „многобройните борби на хората”, коментирал Сьонмез пред АФП.

Илюстрацията, която е раздразнила турските власти, изобразява Беркин Елван, момче, което е било смъртоносно ранено по време на масовите демонстрации срещу тогавашния министър-председател Реджеп Тайип Ердоган в парка „Гези” в Истанбул през юни 2013 г.

„Казвам се Беркин Елван. Полицията ме уби по нареждане на турския министър-председател”, казва надпис под илюстрацията на Елван. Ердоган беше премиер на Турция между 2003 и 2014 г.

На 16 юни 2013 г. Беркин Елван излязъл от вкъщи да купи хляб, но по пътя той е бил ударен в главата от изстреляна от полицията метална кутия със сълзотворен газ по време на сблъсъци с протестиращи.  

15-годишното момче почина в болница, след като прекара 269 дни в кома.Майката на Елван – Гюлсум, обвини Ердоган за смъртта на сина си, който през юни 2013 г. похвали „легендарния героизъм” на полицейските сили при потушаване на антиправителствените протести.

Смъртта на момчето предизвика вълна от протести в Турция, много от тях завършили с насилствени сблъсъци между протестиращи и униформени. Подобни протести бяха проведени също в Лондон, Ню Йорк, Берлин, Амстердам и Барселона.