Правителството (Федералният съвет) на Швейцария разреши отварянето на ресторанти, музеи и библиотеки от 11 май, втора фаза за смекчаване на ограниченията, свързани с коронавируса. Това съобщи в сряда швейцарската телевизия RTS.

Преди това бе прието, че в съответствие с плана за постепенно премахване на ограниченията от 11 май часовете в училищата ще се възобновят и магазините ще се отворят. Федералният съвет "допълнително смекчи мерките за защита срещу коронавируса".

Освен ресторанти, библиотеки и музеи ще се отворят спортни центрове, но само за спорт, в който няма възможност за физически контакт, а броят на спортуващите не трябва да надвишава 5 души, и те трябва да поддържат разстояние от поне 2 метра.

Ресторантите също могат да приемат посетители, само ако на всяка маса няма повече от четирима души, а разстоянието между масите е не по-малко от 2 м. Облекченията ще важат и за университети и колежи. На тях им бе позволено да провеждат курсове, ако аудиторията е с не повече от петима души. Преди това учебните часове в тази категория образователни институции трябваше да бъдат възобновени едва от 8 юни.

Според решенията, взети в сряда, правителството даде право на местните власти в кантоните да решават сами дали е необходимо да се проведат писмени окончателни изпити за завършване на гимназия тази година.

До края на август са забранени големи публични събития с над 1000 участници.

Швейцария постепенно отваря страната на 27 април, 11 май и 8 юни

Швейцария постепенно отваря страната на 27 април, 11 май и 8 юни

В Швейцария заразените с коронавирус са над 26 000, а починалите са повече от 1260