Швейцарските прокурори в петък потвърдиха, че израелският президент Исак Херцог е бил обект на криминални оплаквания по време на посещението му на Световния икономически форум в Давос, тъй като Израел е обвинен в извършване на военни престъпления в Газа, предава Ройтерс.

"Наказателните жалби ще бъдат разгледани по обичайната процедура", каза канцеларията на швейцарската прокуратура, като добави, че ще се свърже с швейцарското външно министерство, за да разгледа въпроса за имунитета на засегнатото лице.

На теория трети държави не притежават наказателна юрисдикция над настоящи държавни глави, правителствени ръководители и външни министри на други държави.

Службата на главния прокурор на Швейцария не разкрива подробности за естеството и броя на жалбите, нито кой ги е подал.

Говорител на офиса на Херцог не коментира изявлението на швейцарските прокурори, като каза само, че Херцог е бил в Давос, за да представи позицията на Израел относно ситуацията в Газа.

Херцог говори на Световния икономически форум в четвъртък, където призова международната общност да отхвърли обвиненията в геноцид срещу Израел.

Херцог каза миналата седмица, че няма "нищо по-зверско и абсурдно" от делото, заведено от Южна Африка в Международния съд (МС), обвиняващо Израел в геноцид срещу палестинците в Газа.

В изказването на своята теза Южна Африка посочи Херцог и други израелски служители, за които твърди, че са изразили намерение за геноцид срещу палестинците.

Реакцията на Запада спрямо делото за геноцид срещу Израел

Реакцията на Запада спрямо делото за геноцид срещу Израел

Блинкън отхвърли твърденията на Южна Африка като неоснователни