Генералният директор на европейската централа на ООН в Женева Сергей Ордзоникидзе остро разкритикува призивите на либийския лидер Муамар Кадафи за джихад (свещена война) срещу Швейцария.

Припомняме ви, че в своя реч в Бенгази Кадафи настоя за джихад срещу Швейцария заради въведената след референдум забрана за строителство на минарета.

В изказването си по случай празника Мулуд, посветен на рождението на пророка Мохамед, той нарече Швейцария „страна на неверници и ренегати".

Според Ордзоникидзе изказванията на  Кадафи са недопустими за международните отношения.

Запитан  дали очаква някакви проблеми в Швейцария заради призива на либийския лидер, той отговори, че мерките за сигурност на мисията в ООН в Швейцария са изключително професионални и тя е подготвена за всеки инцидент.

Ордзоникидзе добави, че е убеден, че военната мисията на ООН в Швейцария ще успее да предотврати всеки опит да бъде дестабилизирана сигурността на страната.

Франция също остро осъди изказванията на либийския лидер.

Говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро посочи, че различията между Либия и Швейцария трябва да бъдат разрешени чрез преговори. По думите му Франция подкрепя усилията на Европейския съюз в тази насока.