Въоръжените сили на Швейцария приземиха изтребители на участък от магистрала в западната част на страната, съобщава "Ройтерс".

Целта на маневрите бе да се изпита способността на бойните самолети да действат от импровизирани места предвид засилените опасения за националната сигурност в Европа.

Учението бе излъчено на живо по швейцарската телевизия. Самолетите F/A-18 трябваше да кацнат и да излетят от селски участък от магистрала А1 между градовете Авенш и Пайерн във френскоговорящата част на Швейцария.

Няколко зрители и служби за спешна помощ наблюдаваха как двумоторните свръхзвукови самолети се приземяваха.

Неутралитетът на Швейцария й пречи да продава оръжия

Неутралитетът на Швейцария й пречи да продава оръжия

Забраните за реекспорт в Украйна водят до намаляване на поръчките

"Мина много добре", обобщи Ален фон Бюрен, първият пилот, кацнал на магистралата, след като слезе от произведения в САЩ реактивен самолет.

Миналата седмица правителството уточни, че тестът е необходим, тъй като всички активи на швейцарските военновъздушни сили са съсредоточени на три летища в Пайерн, Майринген и Емен, което ги прави уязвими за вражески оръжейни системи с голям обсег.

За да смекчат риска от нападение с оръжия с голям обсег, швейцарските въоръжени сили разчитат на възможността да преместят активите си и да ги разположат от децентрализирани, вероятно временни места, посочи правителството.

Приземяването на магистралата беше първото от 1991 г. насам в неутрална Швейцария, която по-късно този месец ще бъде домакин на голяма среща на върха, насочена към проправяне на пътя към мира в Украйна - повече от две години след руската инвазия в страната.