От 1 януари хората в Швейцария ще могат законно да променят пола си само чрез посещение в гражданския регистър. Това поставя страната в челните редици на европейското движение за самоопределяне на пола, предаде Ройтерс.

Швейцария се присъединява към Ирландия, Белгия, Португалия и Норвегия като една от малкото държави в Европа, които позволяват на човек да промени пола си законно, без да е необходима хормонална терапия, медицинска диагноза или допълнителни оценки или бюрократични стъпки.

Съгласно новите правила, включени в гражданския кодекс на Швейцария, всеки, който е навършил 16 години и не е под законно попечителство, ще може да промени своя пол и име чрез самостоятелно деклариране в офис на гражданския регистър. По-младите хора и тези, които са под закрила на пълнолетни лица, ще се нуждаят от съгласието на настойника си.

Това бележи промяна в сравнение с настоящия набор от регионални стандарти в Швейцария, които често изискват удостоверение от медицински специалист, потвърждаващо транссексуалната идентичност на лицето.

Някои кантони (полуавтономни региони във федерална Швейцария) също така изискват лицето да се подложи на хормонално лечение или анатомичен преход, за да може законно да промени пола си, а за промяна на името може да се изисква доказателство, че новото име вече е било неофициално използвано в продължение на няколко години.

По-рано през годината Швейцария одобри узаконяването на гражданските бракове и правото на осиновяване на деца за еднополовите двойки.

Швейцария ще позволи на еднополовите двойки да сключват брак

Швейцария ще позволи на еднополовите двойки да сключват брак

Това ще се случи от 1 юли 2022 г.