Швейцарското правителство съобщи в сряда, че конфискува повече от 100 милиона франка (около $104 млн.) в активи на близък сътрудник на бившия украински президент Виктор Янукович, съобщи АП.

Управляващият федерален съвет на Швейцария заяви, че така предоставя подкрепа на Украйна, тъй като Киев е изправен пред "определени трудности" в усилията си да конфискува парите, които са усложнени от настоящата война.

Уточнява се обаче, че този ход не е свързан със санкциите, наложени на Русия тази година.

Правителството заяви, че активите на съдружника на Янукович Юрий Иванюшченко и членове на семейството му са били замразени в Швейцария след свалянето на проруския експрезидент  Янукович през 2014 г.

Швейцарски федерален съд ще определи дали активите могат да бъдат конфискувани и, ако се съгласи, те ще бъдат се върнат в Украйна.

Украйна наложи санкции на Янукович и други бивши управляващи

Украйна наложи санкции на Янукович и други бивши управляващи

Замразяват се активи и се отнемат награди

Припомняме, че през март в украински медии се появи информация, че Русия иска да обяви Янукович за "президент" на Украйна. Той беше президент на Украйна до 22 февруари 2014 г., когато подаде оставка и избяга в Русия след продължили почти три месеца антиправителствени протести, станали известни като "Евромайдан".

Янукович става известен с участието си в изборите за президент през 2004, когато по спорен начин печели втория тур срещу Виктор Юшченко. Резултатите бяха после отменени от Върховния съд и изборите бяха проведени отново, спечелени от Юшченко. Янукович печели обаче следващите избори срещу Юлия Тимошенко.

На 24 януари 2019 г. той беше признат за виновен в държавна измяна, подпомагане и поддръжка на агресивна война, за която сега е осъден на 13 години затвор.

През март, Украйна наложи санкции на Янукович и други бивши управляващи. Те включваха блокиране на техните активи и имущество, както и лишаване от всички държавни награди.

Сред лицата, които бяха включени в черния списък, са бившият ръководител на украинското правителство Никола Азаров, ръководителят на Крим Сергей Аксьонов, ръководителят на Кримския държавен съвет Владимир Константинов, бившият министър на образованието на Украйна Дмитрий Табачник, заместник-председател на комисията Държавна дума по международни въпроси Наталия Поклонская, ръководител на ЛНР Леонид Пасечник, бившият министър на отбраната Дмитрий Саламатин и други.

Неочаквано Съдът на ЕС отмени санкциите срещу Янукович

Неочаквано Съдът на ЕС отмени санкциите срещу Янукович

Промяна в политиката на Европа