Швейцарските гласоподаватели на референдум в неделя подкрепиха законодателство за насърчаване на възобновяемата енергия, съобщава "Ройтерс".

Законът за енергетиката, който беше поставен на референдум от опоненти, които твърдяха, че би бил твърде скъп и не е подходящ за целта, беше подкрепен от повече от две трети от гласоподавателите, показват предварителните резултати и прогнози, публикувани от обществения оператор SRF. Очаква се да влезе в сила през следващата година.

Федералният закон, приет през есента на 2023 г., включва мерки за стимулиране на транспортирането, съхранението и производството на електроенергия, включително улесняване на инсталирането на слънчеви панели върху сгради.

Той също така включва разпоредби за финансиране на тези мерки.

Швейцария е в спор с висш европейски съд, който през април постанови, че властите не правят достатъчно за борба с глобалното затопляне.

Същевременно гласоподавателите отхвърлиха отделни предложения, предназначени да ограничат нарастващите разходи за здравно осигуряване.

Две отделни инициативи бяха провалени, които или се опитваха да обвържат здравноосигурителните вноски с доходите, или да наложат ограничения върху увеличенията на таксата, показват резултатите.

Швейцарците не позволиха да им вдигнат пенсионната възраст

Швейцарците не позволиха да им вдигнат пенсионната възраст

Възрастните вече ще вземат 13 пенсия

Критиците на здравните планове твърдяха, че ще се наложат по-високи данъци, точно когато правителството се бори с това как да финансира допълнителни пенсионни плащания, които трябва да влязат в сила през 2026 г. и бяха подкрепени от швейцарските избиратели през март.

Предложенията за ограничаване на разходите за здравно осигуряване се радваха на подкрепа от мнозинството по-рано в кампанията, показаха проучвания.