Швейцарците с референдум отклониха законодателна инициатива, с която в конституцията щеше да бъде въведена забрана за инвестиции в производството на отбранителна продукция, съобщи ТАСС.

Нямаше поддръжка на такива предложения за повишена отговорност на регистрираните в Швейцария компании за съблюдаване на правата на човека и екологичните норми на техните чуждестранни филиали, съобщи телевизия RTS.

Докато още не са публикувани окончателните резултати, е ясна тенденцията. Според швейцарското законодателство за референдум, за тяхното приемане се изисква поддръжка на "двойното мнозинство" - като в целостта на участниците в гласуването по страни, така и избирателите в повечето от 26 швейцарски кантони и полукантони. Срещу инициативи за "отговорно бизнес" проговориха жители 15 кантони и полукантона, а срещу забраната на инвестиции във ВПК - 18, което е повече половината.

Този резултат означава победа на правителствата и на повечето членове на парламента, които призовават да се гласува срещу забраната. По тяхно мнение, одобряване на инициативи за отговорност на бизнеса за това, което се случва в рамките на границите на Швейцария, "представлява заплаха за работните места и просперитета" на страната.

За конституционната забрана на инвестиции във ВПК настояваше антивоенната обществена организация "За Швейцария без армия". Тя се поддържа от групи от левия спектър, в частност, младото крило на Партията на зелените в Швейцария. Те считат, че компанията ВПК може да пласира своята продукция в райони на конфликти, което несъвместимо с швейцарския неутралитет.