Китайският президент Си Дзинпин призова Доналд Тръмп да облекчи санкциите срещу Северна Корея "своевременно", коментира китайският външен министър Ван Йи.

След срещата на върха на Г-20 в Осака, Тръмп стана първият действащ американски президент, който стъпи в КНДР и се ръкува с Ким Чен-ун в Демилитаризираната зона.

Импровизираната среща, която изглежда е резултат от туитове на Тръмп предишния ден, бе приветствана от южнокорейския президент Муун Дже Ин като "поразително" и "изключително предложение и смел отговор".

Президентът на Южна Корея коментира, че третата среща между президента на САЩ и севернокорейския лидер в Демилитаризираната зона е "де факто декларация за прекратяване на враждебните отношения" и началото на пълноценна ера на мира". Той продължи да описва срещата като резултат от "невероятното въображение", немислимо в съществуващата "дипломатическа граматика".

В Северна Корея приветстват срещата между Тръмп и Ким като "невероятно събитие"

В Северна Корея приветстват срещата между Тръмп и Ким като "невероятно събитие"

Кадрите с Тръмп, стъпващ в Северна Корея заедно с Ким, са изключителна гледка за севернокорейците

Говорейки на заседание на кабинета, Муун подчертава, че развитието на междукорейските отношения и подобряването на диалога между САЩ и Северна Корея "се преплитат в един добродетелен цикъл".

През почивните дни Тръмп предложи кратка среща и ръкостискане с Ким по време на посещението си в Южна Корея.

Двамата лидери решиха да подновят преговорите по ядреното разоръжаване, докато Тръмп стана първият американски президент, който стъпи в Северна Корея. По-рано днес той потвърди, че преговарящите екипи от двете страни ще се срещнат, за да работят по "много дългосрочни и постоянни проблеми".

За първи път в историята, действащ президент на САЩ пресече границата на КНДР
Обновена

За първи път в историята, действащ президент на САЩ пресече границата на КНДР

Тръмп и Ким се срещнаха на междукорейската граница