Държавните медии в Северна Корея приветстваха импровизираното посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в страната като "невероятно събитие".

В неделя Тръмп стана първият действащ американски президент, който стъпи в Северна Корея, придружен от севернокорейския вожд Ким Чен-ун.

За първи път в историята, действащ президент на САЩ пресече границата на КНДР
Обновена

За първи път в историята, действащ президент на САЩ пресече границата на КНДР

Тръмп и Ким се срещнаха на междукорейската граница

Тръмп по-рано написа в "Туитър", питайки Ким дали би искал да се срещнат, докато американският президент беше в Южна Корея.

Днес държавната новинарска севернокорейска агенция отрази подробно безпрецедентната среща.

Севернокорейците рядко получават новини за външния свят, а силно контролираните медии описват САЩ като най-мразения враг на Северна Корея в продължение на десетилетия.

Тръмп и Ким разменили 12 писма от началото на 2018 г.

Тръмп и Ким разменили 12 писма от началото на 2018 г.

Ким Чен-ун е изпратил повече писма на американския лидер

Кадрите на американския президент, стъпващ в Северна Корея като приятел на Ким, ще бъдат изключителна гледка за обикновените севернокорейци.

Преговорите за спорната ядрена програма на Северна Корея бяха прекратени, след като втората среща между двамата държавни ръководители приключи без споразумение през февруари.

След изненадващите им разговори вчера, те потвърдиха твърденията си за приятелство и заявиха, че преговорите ще продължат чрез техните преговарящи екипи.

Критиците отхвърлиха събитието като акт на политически театър, който не постига значителен напредък по отношение на отказа на Северна Корея от ядрените си оръжия.

САЩ и КНДР със задкулисни преговори за трета среща на върха Тръмп-Ким

САЩ и КНДР със задкулисни преговори за трета среща на върха Тръмп-Ким

Мун е изпратил писмени отговори на въпроси на чуждестранни журналисти

В необичайно бързо отразяване на събитието, държавната новинарска агенция на Северна Корея нарече срещата между Ким и Тръмп "невероятно събитие", отбелязвайки, че двамата държавни ръководители са разменили "исторически ръкостискания в Панминчжон, място, известно като символ на разделението". Панминчжон е пограничното село между Северна и Южна Корея, което се намира в Демилитаризираната зона между двете страни. 

Агенцията цитира Ким, че неговите "добри лични отношения с президента Тръмп направиха възможна такава драматична среща само в рамките на един ден" от обявяването ѝ до организирането ѝ.  

Те ще "продължават да произвеждат добри резултати, непредвидими от другите и ще работят като тайнствена сила, която преодолява многобройните трудности и пречки в бъдеще", се подчертава в репортажа на държавната севернокорейска агенция.

Потвърждавайки коментарите на Тръмп, държавната новинарска агенция на Северна Корея посочва, че двамата лидери са се разбрали да "поддържат тесни връзки в бъдеще" и да "подновят и придвижат напред продуктивните диалози за нов пробив в ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и в двустранните отношения".