САЩ водят задкулисни преговори с КНДР за евентуална трета среща на върха между президента Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Вашингтон е предложил преговори на работно ниво за излизане от безизходицата от втората среща на върха през февруари.

Това става ясно от съобщение на президента на Южна Корея Мун Дже-ин, предадоха АП и "Ройтерс".

Северна Корея обвини САЩ във враждебност заради удължените санкции

Северна Корея обвини САЩ във враждебност заради удължените санкции

Това било открито предизвикателство към историческата среща на върха

Мун е изпратил писмени отговори на въпроси на чуждестранни журналисти. Южнокорейският лидер отбелязва, че няма причина да се говори за "безизходно положение" само заради това, че няма официален диалог за ядрено разоръжаване на КНДР.

Тръмп и Ким Чен-ун проведоха втората си среща на върха във виетнамската столица Ханой през февруари, но не успяха да постигнат споразумение заради различия. САЩ поискаха ядрено разоръжаване на Пхенян, а Северна Корея настоява за отмяна на санкциите.

Първата историческа среща се проведе в Сингапур през юни 2018 г.

"Двете страни водят диалог за трета среща на върха", разкрива Мун и допълва, че си струва да се отбележи, че задкулисните разговори са предшествани от взаимно разбирателство по отношение на позициите на всяка от страните, договорено на срещата в Ханой.

Разузнаването на САЩ: Северна Корея не е готова за ядрено разоръжаване

Разузнаването на САЩ: Северна Корея не е готова за ядрено разоръжаване

САЩ настояват Северна Корея да изостави ядрените си оръжия напълно

Според южнокорейския президент САЩ са отправили предложение за разговори на работно ниво, като КНДР е призована да се върне на масата за преговори "възможно най-скоро".

Мун не конкретизира кога и как е отправено предложението на САЩ. Но в неделя държавният секретар Майк Помпео обяви, че наскоро Тръмп и Ким са разменили писма с надежда рестарт на разговорите. Помпео поясни, че има много реална възможност за това.

Официалната севернокорейска агенция KCNA информира, че писмото на Тръмп е с "отлично съдържание" и Ким "сериозно ще го обмисли".

Северна Корея издига отношенията с Китай на ново по-високо ниво

Северна Корея издига отношенията с Китай на ново по-високо ниво

Хора размахват знамена и цветя и скандират "Да живее приятелството между Китай и КНДР"

Тази седмица Доналд Тръмп ще посети Южна Корея след срещата на Г-20 в Япония. Американският лидер обмисля да посети демилитаризираната зона, която разделя двете Кореи, където Ким и Мун проведоха първата си историческа среща през миналата година, обяви представител на Южна Корея.

Но американски източник заяви, че Тръмп не планира среща с Ким по време на посещението и отказа да коментира дали американският лидер ще посети демилитаризираната зона.

Южна Корея изпраща 50 000 тона ориз на Северна Корея

Южна Корея изпраща 50 000 тона ориз на Северна Корея

Помага заради оскъдицата на храна в Северна Корея

Президентът на САЩ искаше да посети зоната през 2017 г. по време на визита в Южна Корея, но гъста мъгла осуети плановете на американския държавник.

Мун разкри, че Ким му е съобщил, че иска да "финализира процеса по ядрено разоръжаване възможно най-скоро и да се съсредоточи върху икономическото развитие". Президентът на Южна Корея призова КНДР да се откаже от "пасивната си позиция" и да предприеме действия за изпълнение на обещанията си.

"С отговора си на предложението на САЩ за преговори на работно ниво също може да покаже решителност за ядрено разоръжаване", смята Мун.

КНДР и САЩ не са провеждали публични срещи от провала в Ханой, отбелязва АП.

"Успехът на процеса по ядрено разоръжаване и мир на Корейския полуостров не може да бъде решен от една или две срещи на върха", категоричен е южнокорейският лидер и допълни, че дискусиите в Ханой са базата за бъдещи разговори.

"Двете страни ясно разбират необходимостта от диалог", пояснява Мун.