Разузнаването на САЩ не смята, че севернокорейският вожд Ким Чен-ун е готов за ядрено разоръжаване. Това обяви директорът на Агенцията за разузнаване към Пентагона ген.-лейтенант Робърт Ашли в интервю за Fox News.

Срещата през февруари в Ханой между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп беше внезапно прекратена, след като двамата държавни ръководители не успяха да преодолеят различията между исканията на САЩ за ядрено разоръжаване и севернокорейските искания за облекчаване на санкциите.

"Все още продължаваме да смятаме в разузнавателната общност, че Ким Чен-ун не е готов на ядрено разоръжаване", посочи Ашли.

Северна Корея издига отношенията с Китай на ново по-високо ниво

Северна Корея издига отношенията с Китай на ново по-високо ниво

Хора размахват знамена и цветя и скандират "Да живее приятелството между Китай и КНДР"

Тръмп ще посети Южна Корея този уикенд, след като размяна на писма с Ким увеличи надеждите за възобновяване на преговорите, целящи прекратяване на ядрената програма на Северна Корея.

САЩ настояват Северна Корея да изостави ядрените си оръжия напълно, преди международните санкции да бъдат отменени. Северна Корея опитва подход стъпка по стъпка.

Тръмп ще пристигне в Южна Корея на двудневно посещение в събота и ще се срещне с колегата си Мун Дже-ин в неделя, след срещата на лидерите на страните членки на Г-20 в Япония, уточни говорителката на Мун.

Южна Корея изпраща 50 000 тона ориз на Северна Корея

Южна Корея изпраща 50 000 тона ориз на Северна Корея

Помага заради оскъдицата на храна в Северна Корея

Високопоставен служител от американската администрация обяви, че Тръмп нямал планове да се срещне с Ким Чен-ун през уикенда в Южна Корея, по-конкретно в демилитаризираната зона между Севера и Юга.

Съобщението беше направено часове след като американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че се надява, че писмото, изпратено на Ким, би могло да трасира пътя за възраждане на преговорите, които са прекъснати след неуспешната среща във Виетнам.

В неделя официалната севернокорейска новинарска агенция съобщи, че Тръмп е писал на Ким, който е похвалил писмото като "отлично" и казал, че щял "сериозно да обмисли интересното съдържание" на писмото.

Съобщението на севернокорейската държавна агенция дойде само два дни след като Ким беше домакин на китайския президент Си Цзинпин, който направи много символичното посещение в Северна Корея.

Държавните медии на Северна Корея посочика, че Ким и Си са обсъдили политическата ситуация около Корейския полуостров и са постигнали неопределен консенсус по важни въпроси.

Очаква се Си да се срещне с Тръмп по време на срещата на Г-20, а анализатори отбелязват, че китайският президент възнамерява да използва посещението си в Северна Корея като начин да даде сигнал на Тръмп за влиянието му над Ким.

Северна Корея продължава да обогатява уран в ядрен комплекс

Северна Корея продължава да обогатява уран в ядрен комплекс

Това показват сателитни снимки на комплекса