Южна Корея обяви, че планира да изпрати 50 000 тона ориз на Северна Корея чрез Световната програма по прехраната на ООН, в своя втори пакет от хуманитарна помощ, обявен през последния месец, опитвайки се да помогне с недостига на храни в Северна Корея и да подобри двустранните отношения, съобщава "Асошиейтед прес".

Южнокорейският министър на обединението Ким Йон-чул, доверения човек на Сеул за Северна Корея, заяви, че правителството му ще работи с агенцията на ООН, за да се гарантира, че храната ще достигне до хората в Северна Корея без забавяне. През миналата седмица Южна Корея изпрати 8 млн. долара на Световната програма по прехраната и Детския фонд на ООН за програми за медицински и хранителни помощи за севернокорейските деца и бременните жени.

Русия предупреди за възможно влошаване на кризата около Северна Корея през 2020-а

Русия предупреди за възможно влошаване на кризата около Северна Корея през 2020-а

"Санкциите са почти изцяло изчерпани като средства за оказване на натиск"

Агенциите на ООН миналия месец заявиха, че около 10 млн. души са изправени пред "тежък недостиг на храна" след една от най-лошите реколти в Северна Корея от десетилетие. Ким Йон-чул каза, че Южна Корея ще реши дали да предостави още хранителна помощ след оценка на резултатите от настоящата помощ.

Ким уточни, че Южна Корея и Световната програма по прехраната обмислят как да изпратят ориза в Северна Корея, но че доставката по море ще бъде по-ефективна от въздушния транспорт.

"Като се имат предвид предишните случаи, ще са необходими около два месеца за изпращането на 50 000 тона ориз (на Северна Корея)", посочи Ким Йон-чул по време на пресконференция, допълвайки: "Правителството ще направи всичко възможно, за да може оризът да пристигне в Северна Корея евентуално през септември."

Северна Корея намали хранителните дажби до рекордно ниските 300 грама на ден

Северна Корея намали хранителните дажби до рекордно ниските 300 грама на ден

Най-ниските в историята на комунистическата страна за това време на годината

Съобщението на Сеул дойде ден преди президентът на Китай Си Цзинпин да пристигне в Пхенян за среща със севернокорейския вожд Ким Чен-ун, посещение, което според експерти ще бъде придружено от китайска помощ във вид на храна, торове и лекарства.

Северна Корея значително ограничи диалога и ангажираността си с Южна Корея от февруари насам, след като срещата за ядреното разоръжаване между Ким и американския президент Доналд Тръмп беше внезапно прекъсната от САЩ заради разногласия за облекчаването на санкциите срещу Северна Корея и ядреното ѝ разоръжаване.

 ООН: Хората в Северна Корея оцеляват чрез подкупи

ООН: Хората в Северна Корея оцеляват чрез подкупи

Всекидневна борба за оцеляване...