Съветът за сигурност на Русия предупреди, че "влошаване" на положението около Северна Корея може да стане през следващата година, след като международната общност "изчерпа" всички дипломатически средства, за да попречи на Северна Корея да възобнови ядрените и ракетните си изпитания.

Северна Корея продължава да обогатява уран в ядрен комплекс

Северна Корея продължава да обогатява уран в ядрен комплекс

Това показват сателитни снимки на комплекса

"Санкциите са почти изцяло изчерпани като средства за оказване на натиск върху Северна Корея", изтъкна заместник-секретарят на Съвета за сигурност Александър Венедиктов, допълвайки: "Вече няма останали каквито и да е дипломатически средства в арсенала на международната общност в отговор на евентуалното прекратяване на мораториума върху изпитанията на ядрени ракети от страна на Пхенян."

Северна Корея спря ядрените и ракетните си изпитания през миналата година, след като се съгласи да започне преговори за ядрено разоръжаване със САЩ. Преговорите между двете страни обаче изпаднаха в застой след срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен-ун във виетнамската столица Ханой през февруари. САЩ внезапно прекъснаха преговорите в Ханой, след като Ким Чен-ун поиска от Вашингтон да отмени всички икономически санкции срещу Пхенян, преди да се съгласи да приключи с ядреното разоръжаване.

Все пак Южна Корея остава уверена, че напредъкът по въпроса ще бъде направен следващия път, когато Ким се срещне с Тръмп.

САЩ: Северна Корея нарушава резолюциите на ООН

САЩ: Северна Корея нарушава резолюциите на ООН

Позиция на Джон Болтън пред журналисти