Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха на междукорейската граница. Лидерите на двете страни се ръкуваха, като бяха на противоположните страни на демаркационната линия, съобщава ТАСС.

Тръмп прекоси границата на КНДР и стана първият действащ президент на САЩ, който стъпи в Северна Корея.

Снимка 431547

Източник: EPA/БГНЕС

Президентът на Съединените щати обясни, че преминаването на демаркационната линия и посещението в територията на КНДР за него е "голяма чест".

Ким също пресече демаркационната линия и стъпи в Южна Корея. Той изрази надежда, че КНДР и САЩ ще преодолеят всички проблеми от миналото и ще открият нова страница в отношенията.

Тръмп и Ким започнаха преговори в "Дома на свободата" от южнокорейската страна на границата.

По-рано, Тръмп пристигна в корейската демилитаризирана зона за историческа среща с Ким Чен-ун, съобщи АП. Американският президент потвърди, че ще се срещне с лидера на Северна Корея на пресконференция заедно с президента на Южна Корея Муун Дже-ин.

Тръмп заяви, че е "развил много добри отношения" с Ким, който той покани на среща с туит в събота.

Ким коментира, че е разбрал за срещата от Туитър и е останал много изненадан.

"Срещата има огромен принос за пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и за установяването на мир", коментира муун Дже Ин.

Тръмп заяви, че посещение на лидера на КНДР в САЩ не трябва да се очаква сега и веднага, то ще се проведе "навреме". 

Готви се ръкостискане между Тръмп и Ким

Готви се ръкостискане между Тръмп и Ким

Двамата политици ще се срещнат в демилитаризираната зона

Поглеждайки към Северна Корея от наблюдателния пост Улелет преди срещата с Ким, Тръмп е информиран за сериозната артилерия през границата, която заплашва 35-те милиона жители на Сеул

"Всичко е достъпно с това, което имат в планините", коментира Тръмп. Той обяснява, че след първата си среща с Ким "цялата опасност е изчезнала". Той е придружен от президента на Южна Корея Муун Дже-ин.

Президентът напусна Сеул на борда на президентския хеликоптер Marine One, след като Муун обяви в неделя, заедно с Тръмп, че Ким е приел поканата на Тръмп.

Тръмп добави, че очаква с нетърпение да се срещне с Ким и да "се ръкува и да го поздрави", както и да поздрави американските и южнокорейските войски.

Срещата между Тръмп и Ким ще отбележи историческо първо сближаване между САЩ и Северна Корея, които технически все още са във война. Това също така ще отбележи възобновяването на личните контакти между лидерите, след като преговорите за прекратяване на ядрената програма на КНДР се провалиха по време на срещата на върха във Виетнам през февруари.

Муун похвали двамата лидери за това, че са толкова смели да проведат срещата: "Надявам се, че президентът Тръмп ще влезе в историята като президент, който постига мир на Корейския полуостров."

Тръмп иска да се срещне с Ким през уикенда

Тръмп иска да се срещне с Ким през уикенда

Срещата може да се проведе в демилитаризираната зона на границата на Северна и Южна Корея