Китайският президент Си Дзинпин се срещна с бившия президент на Тайван Ма Инджоу в Пекин в сряда, съобщиха държавни медии, цитирани от "Ройтерс". Срещата идва в момент на продължаващо напрежение между двете страни.

Откакто победеното правителство на Китайската република избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданската война от комунистите на Мао Цзедун, нито един действащ тайвански лидер не е посещавал Китай.

Ма, президент от 2008 г. до 2016 г., миналата година стана първият бивш тайвански лидер, посетил Китай и сега е на второто си посещение в страната.

Ма се срещна за първи път със Си в Сингапур в края на 2015 г. за среща на върха малко преди настоящият президент на Тайван Цай Инг-вен да спечели изборите.

Китайските държавни медии не разкриха подробности за срещата им в Пекин, а само казаха, че са се срещнали.

Ма остава високопоставен член на основната опозиционна партия на Тайван Гоминдан, която през януари загуби президентските избори за трети пореден път, но няма официална партийна позиция.

Гоминдан се застъпва за близки връзки с Китай и диалог, но категорично отрича да е прокитайска.

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя собствена територия и засили военния и политически натиск, за да отстоява тези претенции.

Правителството на Цай отхвърлихя териториалните претенции на Китай, заявявайки, че само хората на острова могат да решат бъдещето си.

Президентът на Тайван назначи нов премиер

Президентът на Тайван назначи нов премиер

Новото правителство ще встъпи в длъжност на 20 май