Китайският президент Си Дзинпин се е срещнал с премиера на Пакистан Мохамед Шехбаз Шариф в Пекин. Срещата се е провела дни преди Пакистан да представи годишния си бюджет и да кандидатства за нов заем от Международния валутен фонд (МВФ), предаде "Ройтерс". 

Местоположението на Пакистан в Арабско море му придава стратегическо значение за Китай, като осигурява сухопътен маршрут към Аденския залив и към Суецкия канал и позволява на китайските кораби да избегнат натоварения Малакския пролив.

След като представи годишния бюджет на 12 юни, се очаква правителството на Шариф да поиска най-малко 6 милиарда долара по нова програма на МВФ. Основа точка в предстоящите дискусии с фонда ще е заемът, който Пакистан дължи на Китай, който възлиза на около 27 милиарда долара, по данни на Световната банка.

През май МВФ започна дискусии за новия заем, след като Исламабад завърши краткосрочна програма от 3 милиарда долара, която помогна да се предотврати неизпълнението на държавния дълг миналото лято.

Пакистан дължи на Китай почти 13% от общия си дълг, с който са се изплащали инфраструктурни проекти през годините и други видове разходи.

Пекин е отпуснал на Исламабад почти два пъти повече заеми от втория и третия си многостранен кредитор, Световната банка и Азиатската банка за развитие, на които Пакистан дължи съответно 16,2 милиарда долара и 13,7 милиарда долара.

Изследване на American Enterprise Institute показва, че от лятото на 2013 г., откакто беше обявен нов икономически коридор, свързващ двете страни, като част от водещата инициатива на китайския президент Си Дзинпин "Един пояс, един път", китайски фирми са инвестирали около 14 млрд. долара в Пакистан.

По-голямата част от тези инвестиции са направени от китайски държавни енергийни компании. Предимно се финансират централи за изкопаеми горива и атомни електроцентрали, както и изграждащи се логистични маршрути, които свързват пристанището Гуадар в Арабско море с региона Синцзян в северозападната част на Китай.

Пакистан строи нова ядрена централа с китайски инвестиции

Пакистан строи нова ядрена централа с китайски инвестиции

Подкрепата на Китай ще помогне на Пакистан да се откаже от зависимостта от изкопаеми горива