Прекратяването на огъня между Израел и "Хамас" може да бъде възобновено, ако въоръжената радикална групировка предостави приемлив списък със заложници, които да бъдат освободени.

Това разкри Си Ен Ен в петък, цитирайки три източника, запознати с въпроса.

По-рано през деня кабинетът на израелския премиер заяви, че Израел смята, че "Хамас" все още държи 20 жени и две деца. Междувременно източници на CNN заявиха, че "Хамас" е отказал да освободи израелски жени под 45 години, считайки ги за военни резервисти.

Преди това въоръжената групировка твърдеше, че вече не държи в плен жени или деца и че може да бъдат заловени от други групи.

Една от причините, поради които едноседмичното прекратяване на огъня не беше удължено и боевете започнаха отново в петък сутринта, беше несъгласието относно списъците на заложниците, които трябва да бъдат освободени от "Хамас".

Провал на преговорите в Доха за ново примирие в Газа

Провал на преговорите в Доха за ново примирие в Газа

Плаха надежда за спиране на огъня

Седемдневната пауза, която започна на 24 ноември и беше удължена два пъти, позволи размяната на десетки заложници, държани в Газа, срещу стотици палестински затворници и улесни навлизането на хуманитарна помощ в анклава.

Газа имаше 2,3 милиона жители, преди Израел да започне бомбардировка и сухопътна инвазия в отговор на трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври, при която въоръжени бойци на групировката убиха 1200 души и взеха 240 заложници.