Украйна е създала мрежа от агенти и симпатизанти в Русия, които се занимават с диверсии, а Киев им предоставя дронове за това, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на източници, запознати с данни на американското разузнаване.

Американски служители смятат, че тези проукраински агенти в Русия са извършили атаката с дрон срещу Кремъл в началото на май, изстрелвайки дронове от Русия.

Не е ясно обаче дали други атаки с дронове, извършени през последните дни, включително атаките с дронове срещу Москва и Московска област, също са били извършени от Русия от тази мрежа от проукраински агенти.

Смята се, че Украйна предоставя украински дронове на своите агенти - двама американски служители са завили, че САЩ нямат доказателства, че атаките са извършени с американски оръжия.

Отново дронове в небето над Русия

Отново дронове в небето над Русия

Атакувана е енергийна инфраструктура в Смоленска област

Американски служители не са успели да определят точно как Украйна е успяла да вкара безпилотните апарати зад фронтовите линии, но според източниците на Си Ен Ен, Киев е установил добре функциониращи контрабандни маршрути, които биха могли да бъдат използвани за изпращане на дроновете или техните компоненти в Русия.

Представител на европейско разузнаване отбеляза, че руско-украинската граница е обширна и трудна за контрол, което я прави подходяща за контрабанда.

"Това е периферен регион на Русия. Оцеляването е проблем на всички, така че парите в брой вършат чудеса", казва източникът.

Кой точно контролира тази дейност не е ясно, но източници на Си Ен Ен казват, че "украинската разузнавателна общност" може да стои зад нея. Украинският президент Володимир Зеленски е определил широки параметри за това какво е разрешено да правят службите за разузнаване и сигурност, казаха два източника на Си Ен Ен, но не всяка операция трябва да бъде съгласувана.

Говорител на шефа на службата за сигурност на Украйна, който беше помолен да коментира ситуацията, предположи пред Си Ен Ен, че мистериозните експлозии и ударите с дронове на руска територия ще продължат.

Публично високопоставени американски служители осъждат украинските удари на руска територия. Но говорейки насаме със Си Ен Ен, американски и западни служители казаха, че виждат подобни удари като "умна военна стратегия", която може да отклони руските ресурси за защита на собствената им територия.

"Руското командване сега е изправено пред остра дилема - дали да засили отбраната в граничните райони на Русия или да укрепи границите си в окупираната Украйна", се казва още в доклада на британското разузнаване.

Дрон удари енергиен обект в Белгородска област

Дрон удари енергиен обект в Белгородска област

Губернаторът потвърди за избухнал пожар