Президентът на Китай Си Цзинпин е изтъкнал пред германския канцлер Олаф Шолц, че двете страни трябва активно да проучват нови области на сътрудничество, като например в новите енергийни, зелени и дигитални икономики. Това съобщи китайската държавна телевизия CCTV, информира "Ройтерс".

В телефонен разговор между двамата ръководители Си също така е подчертал, че втората и четвъртата по големина икономики в света трябва да осъзнаят потенциала за растеж на търговията с услуги.

Германия трябвало да намали зависимостта си от Китай

Германия трябвало да намали зависимостта си от Китай

Това обяви здравният министър Йенс Шпан

Китай е най-големият търговски партньор на Германия и най-важният пазар за германската автомобилна индустрия.

Си уверил, че германските компании били добре дошли да се възползват от възможностите, предоставени от отварянето на Китай, и се надявал Германия от своя страна да осигури справедлива бизнес среда за китайските инвеститори.

Шолц, който наследи Ангела Меркел като канцлер на 8 декември, посочил, че Германия е готова да засили практическото сътрудничество с Китай в областта на чистата енергия, дигиталната икономика и услугите, добавяйки, че също така се надявал инвестиционният пакт между ЕС и Китай да влезе в сила колкото е възможно по-скоро.

През май Европейският парламент спря ратифицирането на пакта, който беше договорен през декември 2020 г. след седем години преговори, докато Пекин не отмени санкциите срещу политици от ЕС.