Самолет на Air Serbia със 125 пътници и петима членове на екипажа на борда, е бил принуден да се върне на летище "Никола Тесла" в сръбската столица Белград малко след излитането си за руската столица Москва.

Причината е заплаха за поставено взривно устройство, изпратена по имейл, съобщи "Танюг".

В съответствие с процедурите е разпоредено връщането на самолета на летището в Белград.

Самолетът на Air Serbia с полет за Москва е кацнал успешно на летище "Никола Тесла", са потвърдили за Танюг от МВР. Пътниците са били евакуирани и няма съобщения за пострадали.

Украйна се възмути, че Сърбия прави пари от пролята украинска кръв

Украйна се възмути, че Сърбия прави пари от пролята украинска кръв

Сърбия е единствената държава в Европа с открито небе за Русия

Припомняме, че по-рано, Украйна упрекна властите в Сърбия, че правят бизнес от пролятата украинска кръв заради руската агресия.

"(Сръбската авиокомпания) Air Serbia удвои директните си полети до Москва, докато авиопревозвачите от ЕС прекратиха полетите до Русия и затвориха въздушното пространство за всички руски самолети", написа в Туитър украинският заместник-министър на външните работи Емине Джепар.

Тя подчертава, че Сърбия е единствената държава в Европа с открито небе за Русия.

За една държава кандидат за ЕС е нeдостойно да прави пари от кръвта на украинците, категорична бе Джепар.

Изявлението ѝ идва, след като британското издание "Гардиън" съобщи, че руснаците използват вратичка, известна като "сръбската задна врата", за да летят до Европа, заобикаляйки забраната на ЕС за полети до и от Русия.

Компанията Air Serbia, която е предимно държавна собственост, удвои броя на директните полети от Москва до Белград до 15 седмично. Целта е да може да отговори на бързо нарастващото търсене, след като Съюзът забрани на руски самолети и авиокомпании да навлизат във въздушното му пространство заради нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна.

В отговор Русия затвори небето си за самолети на ЕС и Великобритания.

ЕК: Очакваме от Сърбия постепенно да съгласува политиката си с ЕС

ЕК: Очакваме от Сърбия постепенно да съгласува политиката си с ЕС

Сърбия подкрепи резолюция на ООН, осъждаща Русия

Въпреки че Сърбия не е член на ЕС и отказа да наложи санкции срещу Русия, нейните самолети са свободни да пресичат въздушното пространство на Съюза.

Това направи балканската страна "единственият европейски въздушен коридор, останал отворен за Русия", смята компанията за анализ на пътувания ForwardKeys.