"Приветстваме решението на Сърбия да подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН, която остро осъжда агресията на Руската федерация срещу Украйна", каза говорителят на ЕС Петер Стано, в отговор за сръбския телевизонен канал N1.

"Отчитаме позицията на сърбските власти за поддържане на териториалната цялост на Украйна. Сърбия  показа нейния силен ангажимент към ценностите на ЕС чрез гласуване в подкрепа на резолюцията на Общото събрание на ООН за Украйна от 2 март. От Сърбия също очакваме да продължи да показва този ангажимент," написа Стано в отговора за N1.

Както каза той, от страните кандидатки като Сърбия се очаква постепенно да приведат политиката си в съответствие с решенията и позициите на ЕС за външнополитическите въпроси и политика за сигурност.

Стано повтори, че санкциите на ЕС по отношение на Русия са реакция на сериозното нарушение на международното право и агресията срещу Украйна.

"Цивилизованият, демократичен свят трябва да се изправи пред това дръзко предизвикателство и най-голямата заплаха за европейската стабилност след Втората световна война. Призоваваме всички съмишленици и съюзници да се присъединят към нашите усилията за зачитане на международното право и да отхвърлим тези незаконни действия на Кремъл. В това време на изкушение, трябва да видим солидарност и решителност, особено на европейските страни и нашите близки партньори, за да покажат тяхната солидарност, тяхната ангажираност на международното право и защитата на демокрация. Този проблем не е само проблем на Украйна, но и на стабилността в Европа. Не само в ЕС, но и Европа като континент, което означа сигурността и стабилността на всяка една страна," завърши Стано.

Ана Бърнабич се оплака от голям международен натиск

Ана Бърнабич се оплака от голям международен натиск

Сърбия засега не се отказва от приятелството с Русия

Припомняме, че на 2 март Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) в рамките на специална сесия прие резолюция, осъждаща руската операция в Украйна.

141 държави подкрепиха приемането на резолюцията от Общото събрание, пет държави гласуваха против, сред тях Русия, Беларус, Сирия, Северна Корея и Еритрея.

35 държави се въздържаха от гласуването - Китай, Индия, Казахстан, Пакистан, Куба и други.