След като по-рано днес Турция реагира остро на възможната забрана за изграждането на минарета в Швейцария, своята позиция представи и швейцарското външно министерство.

Според външния министър Мишлин Калми-Рей, ако се стигне до такава забрана, това ще изложи на риск сигурността на страната, съобщава БиБиСи.

Според Рей швейцарското правителство е „изключително притеснено" от резултатите от вота. Всяко ограничаване на съвместеното съжителство на различни култури и религии излага на опасност нашата сигурност, посочи тя.

Срещу забраната за изграждане на минарета остро се изказа и Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилей.

Представителят на ООН определи тази мярка за дълбоко разделителна в различните култури и посочи, че тя е в противоречие с международните задължение на Швейцария. По думите му тя е "чиста дискриминация".

БиБиСи припомня, че повече от 57,5 % от швейцарците гласуваха за забрана на издигането на минарета на джамии в страната.

Допитването беше инициирано от крайноконсервативни групи.
Според тях минаретата са символ на политическа власт и претенция към управлението от страна на мюсюлманите.

По-рано днес от турското външно министерство коментираха, че налагането на забраната, ще е в нарушение на основните човешки права и свободи.

Изповядващите исляма граждани на Швейцария са над 400 000 души. Те имат възможност да се молят в 200 джамии. Едва четири от тях обаче имат минарета.