Популярността на управляващия тандем в Русия Путин-Медведев и управлявщата партия „Единна Русия" е паднал до рекордно ниско равнище, Това сочи социологическо изследване, проведено на територията на цяла Русия от центъра „Обществено мнение", пишат руски медии.

Според проучването доверието към президента е паднало от 62 % през януари на 46 %, а към премиера от 69 % на 53 %. Рейтингът на управляващата партия „Единна Русия" е достигнал минимума си за последните две години - 44 %.

В края на 2010 година доверието към премиера Путин оставаше стабилно, а броят на одобряващите дейността на президента Дмитрий Медведев растеше постоянно.

През януари тази година обаче рейтингът на руския управляващ тандем падна с 6-7 %, показа анкета на центъра „Левада-център".

Според социолозите, когато в Русия се случват някакви сътресения, големи терористични акции или въоръжени конфликти, населението започва да тегне към диктатрура и поддържа Путин, но когато ситуацията е спокойна и трябва да се решават текущи въпроси, хората поддържат по-либералната политика на Медведев.

Според социолозите опасна за властта тенденция е ориентирайки се изключително върху себе си, тя демонстративно да пренебрегва гледната точка на средната класа, което е голяма политическа грешка.

Според изводите в проучването руските граждани все повече са склонни да подкрепят трети кандидат, а не Путин или Медведев за президент. Чуват се обаче често изказвания, че такъв трети още няма, а ако се появи, властите ще направят всичко възможно да не го допуснат.

Социолозите, провели изследването, изразяват съмнение в жизнеспособността на механизма на приемничество в Русия, тъй като преходът на президентската власт от Путин към Медведев предизвика остри реакции сред различни слоеве в руското общество. Според тях, ако изборните кампании от 2011-2012 година преминат по запланувания образец, това ще нанесе голям удар върху легитимността на властта вследствие на политическото манипулиране.