Азербайджански сили са ударили Степанакерт, главния град в сепаратисткия регион Нагорни Карабах, ранявайки "много" хора. Това обяви арменски официален представител, след като вече шести ден се водят сражения, информира "Франс прес".

Съседите Азербайджан и Армения са в тлеещ конфликт от десетилетия заради региона, а новите сражения, избухнали в неделя, са най-тежките от десетилетия.

"Има много ранени сред цивилното население на Степанакерт, цивилна инфраструктура е повредена", заяви говорителят на министерството на отбраната на Армения Арцрун Ованесян във "Фейсбук", без да даде повече подробности.

Журналисти на "Франс прес" на мястото на събитието са чули няколко експлозии в града, докато са звучали сирените на гражданска защита.

Сепаратисткото правителство в Степанакерт заяви, че азербайджанските сили са разрушили мост, свързващ Армения с Карабах.

По-късно арменските власти обявиха, че десетима служители на Спасителната служба на Нагорни Карабах са били ранени при обстрела на Степанакерт от азербайджанските въоръжени сили. 

И двете страни се обвиниха взаимно в започване на военните действия и отхвърлиха възможността за мирни преговори.

Спрете боевете в Нагорни Карабах, призоваха Путин, Тръмп и Макрон

Спрете боевете в Нагорни Карабах, призоваха Путин, Тръмп и Макрон

Поискаха лидерите на Армения и Азербайджан да се ангажират с диалог

В общ призив вчера руският президент Владимир Путин, американският президент Доналд Тръмп и френският президент Еманюел Макрон призоваха двете страни да се върнат към преговори с цел разрешаване на дългогодишния спор.

Външното министерство на Армения подчерта, че Ереван "е готов да се ангажира" с Франция, Русия и САЩ, които са съпредседатели на групата посредници на ОССЕ в конфликта, "за възстановяване на режима на спиране на огъня".

Армения има доказателства, че турската армия командва азерските военни операции

Армения има доказателства, че турската армия командва азерските военни операции

Пашинян иска изключване на "агресивна" Турция от Минската група на ОССЕ

Почти 200 души е потвърдено, че са убити от неделя насам, включително повече от 30 цивилни, като има опасения, че сраженията ще се разраснат до пълномащабна, многофронтова война, която може да въвлече регионалните сили Турция и Русия.

Армения и Нагорни Карабах обявиха военно положение и военна мобилизация в неделя, докато Азербайджан наложи военно управление и комендантски час в големите градове.

Преговорите за разрешаване на конфликта до голяма степен бяха в застой след споразумението за прекратяване на огъня от 1994 г.

Турция е срещу Франция, САЩ и Русия в Нагорни Карабах

Турция е срещу Франция, САЩ и Русия в Нагорни Карабах

Акар: Турция ще подкрепи до последно братски Азербайджан в справедливата борба за освобождение