Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар обяви в петък призивите на Минската група на ОССЕ за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах за "неубедителни и неискрени".

"Призивите за прекратяване на огъня, изразени от страни, които от години не успяват да намерят справедливо решение на конфликта в Нагорни Карабах, не са убедителни и искрени. Турция ще подкрепи до последно братски Азербайджан в справедливата борба за освобождението на родните им земи", коментира Акар, цитиран от "Анадолу" и други турски медии.

Това е първата официална реакция на Анкара след съвместното изявление на президентите на Русия, САЩ и Франция Владимир Путин, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон относно ситуацията в Нагорни Карабах.

Франция предупреди Армения и Азербайджан, че рискуват да превърнат конфликта си в международен

Франция предупреди Армения и Азербайджан, че рискуват да превърнат конфликта си в международен

"Необходимо е прекратяване на военните действия без забавяне и предварителни условия"

Акар заяви, че Армения е окупирала Нагорни Карабах и неговите 12 града преди около 30 години, което представлява "20 процента от територията на братски Азербайджан. Повече от 1 милион азербайджански турци са разселени с окупацията, жертви са 20 хиляди мъченици".

По думите му, "въпреки всичките им предполагаеми усилия, механизми като ООН, ОССЕ и Минската група на ОССЕ не са предприели конкретни стъпки за прекратяване на арменската окупация на азербайджанска територия и за съжаление интервютата са се превърнали в процес, насочен към нормализиране и приемане на настоящата ситуация, с други думи окупацията."

Хулуси Акар заяви, че азербайджанските въоръжени сили са демонстрирали пред целия свят, че имат способността да печелят сами.

Той допълва, че "онези, които от години не предлагат решение на справедливата кауза на Азербайджан по въпроса за Карабах, призовавайки за примирие не са честни и не заслужават доверие. Вината е, че нашите предци са се стремили към мир на 3 континента и винаги са стояли до праведните и потиснатите, със същия дух и вяра, както сме и до днес. Винаги сме били едно и заедно с азербайджанските турци. Отсега нататък ще продължим да стоим до нашите братя и сестри в справедливата кауза на азербайджанските турци, в усилията да си върнат собствените земи, с разбирането за "две държави, една нация". Божия милост към нашите братя мъченици..."

Армения има доказателства, че турската армия командва азерските военни операции

Армения има доказателства, че турската армия командва азерските военни операции

Пашинян иска изключване на "агресивна" Турция от Минската група на ОССЕ