Сили на САЩ в бронирани превозни средства са провели патрул на границата между Сирия и Турция, първото подобно упражнение след решението на САЩ да се оттегли от Североизточна Сирия. Това обяви военен източник от Сирийските демократични сили (СДС), съобщава "Ройтерс".

Петте бронирани превозни средства, носещи американското знаме, са били видени близо до границата между Сирия и Турция северно от град Кахтания, район, където се очакваше да се разположат сили на режима на Башар Асад като част от споразумението с Турция.

Военен източник от оглавяваните от кюрдите СДС заявил, че патрулите "няма да бъдат еднократни".

Американският патрул е бил придружен от "Отрядите за народна защита", които са доминиращата сила в СДС.

Силите на САЩ патрулираха участъка от границата северно от Кахтания, преди Вашингтон да обяви изтеглянето си от Сирия на 6 октомври.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, заяви, че в част от източен участък от границата американските сили се опитват да поддържат присъствие.

"Те искат да попречат на Русия и режима да достигнат части от границата, които се намират източно от град Камишли", изтъкна ръководителят на центъра Рами Абдул Рахман.

Русия обвини САЩ в арогантност заради войските в Сирия

Русия обвини САЩ в арогантност заради войските в Сирия

Действията на американците в Сирия нарушават международното право, тъй като присъствието им в страната е незаконно

Патрулът следва пристигането на американски подкрепления в Сирия от съседен Ирак през последните дни, като това се разглежда като преобръщане на нареждането за изтегляне от Сирия на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Вашингтон предприе укрепване на позициите в провинция Дейр ез Зор с допълнителни военни части в координация със СДС, за да предотврати достъпа на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и други актьори до петролните находища в района.

Тръмп върна американските сили в Сирия за охрана и експлоатиране на петролните полета

Тръмп върна американските сили в Сирия за охрана и експлоатиране на петролните полета

Американските военни започнаха да подсилват позициите си около петролни полета