Базираните в Източна Либия сили на Халифа Хафтар отхвърлиха призива на правителството на националното съгласие в Триполи за спиране на огъня, съобщава ДПА.

Говорител на Либийската национална армия (ЛНА) определи предложението като "измама" и "хвърляне на прах в очите". Той обвини правителството в Триполи, че планира атака срещу стратегическите градове Сирт и Джуфра.

Примирие в Либия

Примирие в Либия

Призовава се също така за провеждането на президентски и парламентарни избори през март догодина

В петък правителството на националното съгласие предложи прекратяване на огъня. ЛНА на Хафтар отхвърли призива и обвини правителството в Триполи, че струпва войски, за да нападне Сирт и Джуфра.

"През последните 24 часа наблюдавахме турски военни кораби и фрегати да напредват към Сирт и те са в нападателна позиция", каза говорителят и добави, че ЛНА е готова да отговори на всяка атака.

Путин и Ердоган разговарят за решения в Либия и Сирия

Путин и Ердоган разговарят за решения в Либия и Сирия

Обсъдили са и спора между Турция и Гърция в източното Средиземноморие

Богатата на петрол Либия изпадна в хаос след свалянето от власт и убийството на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 г. Страната е разделена на две между враждуващи правителства, всяко от които е подкрепяно от различни чужди държави. ЛНА е поддържана от Русия, Египет и Обединените арабски емирства, а правителството на националното съгласие - от Турция и Катар.

Русия нямала планове за военна база в Либия

Русия нямала планове за военна база в Либия

Планове на Кремъл