Сингапур ще стане първата държава в света, която забранява рекламите на най-нездравословните подсладени напитки. Това е най-новата стъпка на страната в борбата с разпространението на диабета, съобщиха от здравното министерство на страната, цитирани от "Франс прес".

Продуктите, смятани за "по-малко здравословни", вече ще трябва да имат етикети с тяхното хранително и захарно съдържание, като тези, които се смятат за най-нездравословни, ще е забранено да бъдат показвани в реклами във всички медии, включително телевизия, радио, печатни и интернет медии.

"Целта да се намали влиянието на подобни реклами върху предпочитанията на потребителите", изтъкнаха от ведомството, определяйки забраната за първа в света.

От здравното министерство добавиха, че мерките са само начало и то ще продължи да проучва възможността за данък върху захарта или нейната забрана.

"Призоваваме производителите на подсладените със захар напитки да обмислят преформулиране на напитките си така, че да съдържат по-малко захар, дори когато ние проучваме допълнително тези мерки", отбелязаха още здравните власти.

Министерството посочва, че ще получи обратна връзка от индустрията през следващите месеци за начина на прилагане на мерките и ще обяви повече подробности през следващата година.

Според Международната федерация по диабет 13,7 процента от възрастните хора в Сингапур страдат от диабет, което е един от най-високите проценти сред развитите страни.

Други пазарни забрани по целия свят бяха съсредоточени върху ограничаването на излагането на деца на реклами на джънк фууд.

Около 420 млн. души по света днес страдат от диабет, като се очаква броят им да нарасне до 629 млн. до 2045 г., предупреждават от Международната федерация по диабет.