Сирия обвини Израел в извършването на "държавен тероризъм", след като вчера беше съобщено за израелски въздушни удари, при които загинаха 15 души, включително цивилни.

"Израелските власти засилват практикуването на държавен тероризъм", се изтъква в изявление на сирийското външно министерство, цитирано от държавната новинарска агенция САНА.

"Последната отвратителна израелска агресия попада в рамките на продължаващите опити на Израел да удължи кризата в Сирия", се допълва в изявлението.

16 цивилни убити при нападение на Израел в Сирия

16 цивилни убити при нападение на Израел в Сирия

Ударил е позиции на Иран и "Хизбула"

Израелските въздушни удари край Дамаск и в провинция Хомс късно в неделя убиха деветима проправителствени бойци и шестима цивилни, включително три деца, уточниха от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания.

Засега не е ясно дали цивилните са загинали при въздушните удари или в последствията от тях, добавиха от центъра.

Говорител на израелските военни отказа да коментира темата.

Министерството на външните работи на Сирия подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН във връзка с израелската атака, настоявайки за поемане на отговорност, уточнява САНА.

В жалбата се изтъква, че "опасните и враждебни" действия на Израел не биха били възможни без подкрепата на неговия съюзник САЩ, които го защитават в Съвета за сигурност.

Ударите поразиха няколко ирански позиции близо до столицата Дамаск, а също така удариха изследователски център и военно летище западно от град Хомс, където са разположени "Хизбула" и иранци, посочиха още от Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Един от убитите проправителствени бойци е сириец, докато останалите са от други националности.