Сирийският външен министър изрази "абсолютна солидарност" с Иран в правото му да отговори на американската "агресия", като същевременно обвини Вашингтон в ескалация на конфликта.

"Сирия изразява абсолютна солидарност с Иран... и препотвърждава правото си да се защитава в светлината на американските заплахи и атаки и хвърля вината за всички последствия върху САЩ", се изтъква в изявление на външното министерство на Сирия, цитирано от сирийската държавна телевизия.

Иран предупредил Ирак, а Ирак - САЩ за предстоящите ракетни удари

Иран предупредил Ирак, а Ирак - САЩ за предстоящите ракетни удари

Иран е предупредил и кои бази не трябва да се доближават

Сирийското външно ведомство настоя също, че САЩ са виновни за разпалването на конфликти в Близкия изток.

Дамаск по-рано категорично осъди убийството на иранския генерал Касем Солеймани и заместник-началника на иракските "Сили за народна мобилизация" Абу Махди ал Мухандис при американски ракетен удар с безпилотен самолет в района на международното летище в Багдад на 3 януари, като също го нарече "престъпна агресия".

Рохани: Окончателният отговор на Иран - изритване на САЩ от региона

Рохани: Окончателният отговор на Иран - изритване на САЩ от региона

Генерал Солеймани героично се би срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), "Ал Нусра", "Ал Кайда" и други

Смъртта на Солеймани беше последвана от обещания на Иран да отмъсти за убийството му. Тази нощ Иранската революционна гвардия извърши две ракетни нападения срещу иракски военни бази в Ербил и "Айн ал Асад" в провинция Анбар, в които са разположени американски военни и сили от международната коалиция, която се сражава срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф нарече действията на Техеран "пропорционални мерки", а върховният водач на Иран Али Хаменеи определи среднощните ракетни нападения като "шамар" в лицето на Вашингтон. Белият дом не потвърди да има американски жертви след атаките.

Конфликт между САЩ и Иран може да доведе до ядрена война, алармира руски депутат

Конфликт между САЩ и Иран може да доведе до ядрена война, алармира руски депутат

Реципрочни удари на САЩ и Иран могат да доведат до война в региона